17 Ağustos 2013 Cumartesi

Src belgesi



Src belgesi kara yolu taşıma yönetmeliği ile yürürlüğe girmiş olup mesleki yeterlilik belgelerinden şoförler için alınması mecburi olan mesleki yeterlilik belgesidir. Yapılan taşımacılığın şekline göre dört farklı sınıfta değerlenmektedir. SRC belgesi bulundurmamanın cezası 1022 TL dir. Hem araç sahibi hem de şoför ceza yemektedir. O yüzden hem araç sahibi hem de şoför dikkatli olmalıdır. Src belgesi sınıfları ve kullanım alanları başvuru koşulları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Src Belgesi 1


Uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs minibüs vs. tarzı araçları kullanan şoförlerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Src belgesi 1 sınavsız alabilmek yani muafiyet şartlarından yararlanabilmeniz için öncelikle 25 ŞUBAT 2003 den önce alınmış E sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Ayrıca src belgesi 1 alabilmeniz için 26 yaşından gün almış olmanız ve 63 yaşını geçmemiş olmanız gerekmektedir. Uyuşturucu, insan kaçakçılığı vs gibi suçlardan yargılanmamış olmanız gerekmektedir. Bu şartları sağlayan arkadaşlar başvuruda bulunabilirler. Bu şartları sağlayabilen arkadaşlar src belgesi 1'i sınavsız kurssuz alabilirler. Sağlayamayan arkadaşlar için ise kurs ve ardından yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde src belgesi 1 sahibi olabilmeleri mümkündür.

Src Belgesi 2


Yurt içi yolcu taşımacılığı belgesidir. Yolcu taşımacılığında kullanılan minibüs otobüs tarzı araçları kullanan şoförler ile servis şoförleri ve ticari taksi şoförleri src belgesi 2 almak zorundadır. Src belgesi 2 sınavsız kurssuz alabilmek için 25 şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış olanlardan C – D – E sınıfı ehliyeti olanlar direk başvuru yapabilirken bu tarihten önce B sınıfı ehliyeti olanlarda yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta primlerinin ödenmiş olması şartı koşulmuştur. 90 günlük sigorta primleri yatmamış olanlar ehliyet alış tarihleri 2003 öncesi olsa dahi muafiyet şartlarından yararlanamazlar. 63 yaşından gün almış olanlar src belgesi 2 başvurusunda bulunamazlar. Yine bu tarihten sonra ehliyet almış olan şahıslardan kursa giderek src belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.

Src Belgesi 3


Uluslar arası yük ve eşya taşımacılığı yapan tır, kamyon, kamyonet tarzı araçları kullanan şoförler için alınması gerekli olup muafiyet şartlarından yararlanarak belge alabilmeleri için 25 şubat 2003 öncesi C – D – E sınıfı ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan arkadaşlardan ayrıca insan kaçakçılığı veya uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymemiş olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayamayan arkadaşlar içinse kurs yolu ile başvuru yapmaları germektedir. 2003 öncesi B sınıfı ehliyeti olanlar src belgesi 3 için başvuru yapamazlar ancak src belgesi 4 için başvuru yapabilirler.

Src Belgesi 4


Yurt içi yük ve eşya taşımacılığı yapan şoförlerden kamyon, kamyonet,tır, tanker tarzı araçları kullanan şoförlerden istenen mesleki yeterlilik belgesidir. Src belgesi 4 sahibi olabilmek için 25 şubat 2003 öncesi ehliyet almış olanlardan C – D- E sınıfı ehliyet sahibi olanlar yine direk başvuru yapabilirken B sınıfı ehliyeti olanlardan ise bu tarihe kadar 90 günlük ödenmiş sigorta primi talep edilmektedir. Src belgesi 4 başvurusu için şoförün 63 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayamayan şoför kursa gitmeli ve ardından sınava girerek başarılı olmalıdır.

Psikoteknik Kursu


Psikoteknik kursu 25 şubat 2003 sonrası ehliyet almış olanların src belgesi alabilmeleri için verilen eğitimi kapsamaktadır. Yaklaşık 30 saatlik bir ders programını kapsayan 4 günlük kurs neticesinde başarılı olan adaylara mezuniyet belgesi verilir ve ardından bakanlık tarafından sınav yapılarak başarılı olanlara src belgesi düzenlenir. Kurs hizmetini ancak Ulaştırma Bakanlığından eğitim vermek için yetki belgesi almış kurumlar verebilir. Bunun dışında herhangi bir sürücü kursu vs gibi kurumların src belgesi kursu ve psikoteknik kursu vermeye yetkileri yoktur. Src belgesi hakkında çok daha detaylı bilgi için www.k2belgeyenileme.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder